Русия изгони посланика на Чехия в Москва, заедно с още 19

...
Русия изгони посланика на Чехия в Москва, заедно с още 19
Коментари Харесай

Русия отвърна: Изгони посланика на Чехия в Москва

Русия изгони посланика на Чехия в Москва, дружно с още 19 чешки дипломати. Мярката е в отговор на решението на Прага да в профил 18 съветски дипломати след следствие за съпричастност на Русия във гърмеж на склад за муниции в Чехия.

За особената тежест на съветския отговор приказва фактът, че на чешките дипломати беше даден период от 24 часа да изоставен Москва или до края на днешния ден.  Прага даде на руснаците нормалните в такива случаи 72 часа. Властите в Чехия оповестиха, че в посолството им в съветската столица остават единствено пет дипломати. Прага твърди, че съветски разследващи служби са забъркани в детонациите във боен склад през 2014 година, когато починаха двама души.

" Реакцията е по-силна от предстоящото, като броят на дипломатите е по-голям от този на разузнавачите, които изгонихме ние. Но чакахме нещо сходно, това е нормалната процедура ", съобщи Ян Хамачек, министър на външните работи на Чехия.

Чешките управляващи оповестиха за търсене и същите двама съветски шпиони, упрекнати в отравяне на Сергей Скрипал и щерка му във Англия през 2018 година

Същевременно Чехия още веднъж настоя, че позицията им не се трансформира - техните секрети служби считат, че съветски сътрудници стоят за гърмежа на оръжейното хранилище през 2014-та.

Външният министър Хамачек бе безапелационен, че Чехия не е направила нищо, а е жертва на съветската интервенция. А от силата на техния отговор той заключава, че евентуално Русия е мощно срещу фактът, че чешките секрети служби са разрушили разследващия им център тук.

Русия и през днешния ден настоя, че дейностите на Чехия не са оправдани. Говорителят на президента Путин Дмитрий Песков сподели, че ще бъде отговаряно уместно на всяко сходно деяние против Русия.

Медиите в Чехия откриха българска връзка в детонацията в склада за оръжие през 2014-та. Те пишат, че гърмежът е обвързван с отравянето на Емилиян Гебрев, който желал да изнесе оръжията от чешкия склад в Украйна, по време на боевете в Донбас. Министър Хамачек даже сподели, че е било планувано гърмежа да стане в България, а не в Чехия. А поради абсурда имаше и митинг пред съветското посолство в Прага

Заради дипломатическия скандал пред съветското посолство в Прага се събра гневна група хора.

Ескалацията на рецесията в връзките сред Прага и Москва се разисква сега от европейските министри на външните работи. Разразилият се скандал ще осуети договарянията за доставка в Чехия на имунизациите Спутник, както и ще извади съветската „ Росатом “ от евентуалните реализатори на нов блок в чешката АЕЦ „ Дуковани “.

Обявените от Чехия за личност нон грата чиновници в съветското посолство в Прага напуснаха през днешния ден страната, заяви за ТАСС говорителката на посолството Мария Семьонова, цитира Българска телеграфна агенция. Осемнайсетте чиновници и техните фамилии са отлетели от Прага за Москва в 17 ч. локално време със специфичен аероплан на държавния авиоотряд " Россия ".

Днес пражките управляващи желаеха посолството да освободи част от общата повърхност, която заема. Става дума за територия, която до 1968 година е била част от прилежащия парк Стромовка. Съответното искане е изпратено до държавното управление на Чехия, заяви в Twitter кметът на регион Прага-7 Ян Чижински.

Градският съвет на Прага прикани държавното управление на Чехия да организира договаряния за привеждането на площта на посолството на Руската федерация в сходство със положението й отпреди нахлуването на войските на Варшавския контракт през 1968 година, написа Чижински.Чешката телевизия посочи, че става дума за половин хектар земя, където градските управляващи да засадят цветя и дървета, както е било до август 1968 г, когато на територията бил ситуиран лагерът на една от съветските военни елементи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР